Raşomon

Herkes Raşomon'u 1950 yılında, Japonya'nın efsane yönetmeni Akira Kurosawa tarafında çekilmiş siyah beyaz film olarak tanır. Kurosawa bu filmi yine Japonların ünlü kısa hikayecisi Ryunosuke Akutagava'nın "Raşamon" ve "Ormanda" adlı hikayesinden oluşturmuş olduğu senaryo ile çekmiştir. Kurosawa bu filmle ülkesi dışında büyük üne kavuşmuştur. Gelelim hikayeleri yazarı Ryunosuke Akutagava ya; Akutagava 1892-1937 yıllarında yaşamış olup 35 yıllık verimli ancak intiharla sonlanan hayatına, köklü Japon hikayeciliğinin çağdaş yorumları olan onlarca hikaye sığdırmıştır.
Akutagava, Raşomon'u 1915 yılında yani 23 yaşındayken yazmıştır. Kitap ilk yayınlandığında kimsenin ilgisini çekmedi. Neyseki Akutagava Japonya'da yine önemli bir yazar olan Natsume Soseki ile tanıştıktan ve onun etkisiyle yazdığı başka bir hikaye olan "burun" , yeni düşünce akımı isimli dergide yayınlanınca yazarın ünü arttı. Bu yayının arkasından Raşomon dergide tekrar yayınlanınca Japon Edebiyat dünyası gerçek anlamda Ryunosuke Akutagava'dan haberdar oldu.
Kitabı okumamış filmi izlememiş olanlara süpriz bozan olmayacak şekilde kitabın içeriğine girecek olursak, İlk hikaye "ormanda", Raşomon filminde anlatılan olayların gerçekleştiği bölümdür. Ormanda bir cinayet işlenmiş ve bu cinayetin zanlısının kim olduğu farklı kişiler tarafından hikaye edilmektedir. "Raşomon" ise başka bir hikaye ve filmdede gösterilen eski debdebeli günlerinden eser kalmamış bir kapı ve kuledir.Filmi izleyenler için kitapta tasvir edilen ortam gayet başarılı yansıtılmış. Yağmur yağması filmde nasıl oturup dikkatlice izleniyorsa, kitabın anlatı uslübüde o kasvetli yerleri gözününde canlandırmanızı oldukça iyi olanak sağlıyor.
Kitapta başka hikayelerde mevcut ve hepside oldukça iyi. Toplamını oturup bir saat içerisinde okuyabilir, bir hayli de eğlenebilirsiniz. Filmini izlediğiyseniz ama kitabından bihaberseniz vakit kaybetmeyin, hemen edinin ve okuyun.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...